август 13, 2020

Внимание! Никога не комбинирайте антибиотиците с тези продукти

Всеки знае за антибиотиците. Някои са категорично против тях, други, напротив, пият ги по всяка причина. От Novini.store ще ви посъветваме с какво категорично е невъзможно да се комбинират тези лекарства и защо.

Алкохол

На първо място е необходимо да се вземе предвид фактът, че алкохолът неутрализира ефекта на антибиотиците. В някои случаи комбинацията от тези лекарства и алкохол причинява странични ефекти, вариращи от гадене до треска.

Газирани напитки

Газираните напитки съдържат калций и желязо. Тези вещества в тандем с антибиотиците образуват слабо разтворими съединения, поради това лекарството просто не се абсорбира.

Млечни продукти

Не е тайна, че млечните продукти са богати на калций. Това вещество в големи количества помага да се намали степента на абсорбция на антибиотици, съответно тялото получава в най-добрия случай 20% от необходимата доза.

Също така, антибиотиците не са приятели с кафето, кисели плодове и ястия, които съдържат оцет. Тези продукти могат да пречат на абсорбцията на лекарството или да причинят странични ефекти.

Ето защо, преди да започнете да пиете антибиотици, планирайте диетата си предварително. Това е много важно, защото ако не се спазват правилата, лекарствата няма да ви помогнат и ще се образува резистентност към тях. В този случай ще трябва да преминете отново курса на лечение, но вече с други лекарства.

Източник: zdrave.to