Свят

“Не знам кой си, но те обичам”, това казва 24 годишната Камара Кърто на съпръга си, за когото разбира няколко седмица след като ражда. Това е единственото чувство, което е помнела.
Историята на тази двойка разплака цяла Америка. Камар и Стив се запознават преди 10 години. След 3 години момичета забременява, а двамата са по-щастливи от всякога.

През 33-та седмица трябва да се направи секцио по спешност на Камар заради тежка прееклампсия.

По време на операцията обаче момичето изпада в клинична смърт. За около 6 минути мозъкът й е лишен от кислород. Камар претърпява инсулт и интрацеребрален кръвоизлив поради това. Жената е била в кома ели два дни. Това обаче не е всичко.

Когато тя се буди, не познава никого наоколо, дори съпруга си, както и родителите си. Тя дори не помни, че е била бременна.

“Беше невъобразимо – най-щастливият момент в живота ни, но и най-трагичният. Жената, която обичаш и която тъкмо те е дарила с дете, дори не знае кой си. Поех всички родителски отговорности. Камар вдигна за първи път сина ни месец след раждането м”, спомня си Стив.

Лекарите не установяват веднага какво се е случило с Камар. Тя дори не можела да говори, а думите й просто нямали смисъл. Тя говорила с ръка на ухото, сякаш си бъбри по телефона.

Постепенно Камар се научила да говори и да ходи, но не си спомнила нищо.

“Лекарите ми казаха, че мозъкът й е като твърд диск, който е напълно форматиран”, казва Стив.

“Хората имат спомени, които пазят цял живот, аз си нямах нищо”, казва Камар.

Случило се и нещо още по-лошо. Камар не можела вече да запомня нищо. Всичко, което й се казвало, оставало в главата й само за малко.

Сега, след като са изминали вече 7 години от случилото се, момичето си спомня разни неща за няколко часа или дори дни. След изписването от болницата тя се връща да живее при родителите си. Месец по-късно мъжът й я кани да се запознае със сина им, който е роден преждевременно.

“Това се повтаря десетки пъти. Камар не си спомня кой е той, но е много нежна и внимателна с него”, казва Стив.

Когато детето навършило година Стив поканил Камар да живеят заедно. Камар се уплашила, до този момент тя прекарвала само по няколко часа или цял ден с детето. Тя все пак решила да опита и две години по-късно те все още живеели заедно. След още една те отново се оженили.

Сега тя вижда снимката от сватбата си и не помни как се е омъжила.

“Искам да изпитам чувствата, които носят спомените – тъга, радост, носталгия, но нищо от това не се случва. Снимките за мен са просто картинки, зад които стои празнота, признава тя.

Стив отново и отново й разказва как е минала сватбата им.

Стив написал книга за Камар: “Не помня кой си, но знам, че те обичам”, в която разказва за любовта им. Към днешна дата тя трябва да се бори с епилепсия., която получила след случилото се в болницата.

“Мечтая отново да карам кола, да работя, но не помня как да го правя. Искам да отида да пазарувам и да заведа сина си на училище.. просто да си върна живота”, споделя тя. /jenata.blitz.bg