Общество

Бясна съм! Мартин е със свински грип и висока температура. Едвам гледа миличкия. Единственото, което може да го излекува, е Тамифлу. Което в цяла София НЯМА!!! Въртим вече половин час из цяла София. Някой да ми каже как да си излекувам детето?!?!?!


Този емоционален пост се появи в една от групите в социалните мрежи. Написан от майка, оказала се в клопката между болното си дете и нарастващата паника от смъртоносния коронавирус, предизвикал неистово желание на хората да се презапасяват. Така от аптеките изчезнаха някои от антивирусните лекарства, които блокират действието на грипа. Тамифлуто е едно от тях.


Това впрочем не е първият случай, в който Тамифлуто изчезва от аптеките. Случвало се е и преди в разгара на грипна епидемия. В момента той липсва не само в София, вече трудно се намира в Пловдив, Враца, Шумен, Благоевград и Бургас. Но сега усещането за безпомощност е в пъти по-голямо – особено когато става въпрос за болно дете. Психозата “коронавирус”, съчетана с невъзможността да лекуваш адекватно детето си, е лоша комбинация.


Слава богу, в конкретния случай майката – освен че получи емоционалната подкрепа на много майки, успя и да намери спасителното лекарство. И като една изстрадала майка, е готова да “спести кошмара и на други родтели”. Вижте какво реши майката:

Намерихме въпросното Тамифлу само на едно място. Утре сутринта ще ни чакат да го вземем. Благодаря на всички, които се отзоваха. Голяма сила сте.


Само да кажа, че ако случайно намеря още някъде, ще купя, ще обявя публично колко бройки имам и ще ги давам само срещу рецепта. Не заради друго, а за да спестя и на други родители кошмара, който преживяхме ние. Страшно е детето ти наистина да е болно, а да няма лекарство, защото някой си го е купил просто да се запаси!

Луди ли сте? Докато едни се презапасяват, деца умират!, пък обобщи друга майка.