август 12, 2020

Любимата билка на българите крие неподозирани сили

Лятото ни е приготвило ценен подарък – любимия на много българи девесил. Билката цъфти точно в този сезон, а плодовете й узряват през септември.

Девесилът често се използва като декоративно растение и се отглежда в двора, в градината, на терасата. Листата се берат през лятото, а семената и корените – през август от растения, от които листата не са били рязани през сезона.

В народната медицина девесилът се използва предимно като диуретик, сърдечносъдово, отхрачващо, почистващо и обезболяващо средство. Корените стимулират апетита и облекчават стомашните колики.

Използва се и за увеличаване на диурезата при оток на краката, при възпаление на бъбреците и пикочния мехур. Препоръчва се и при забавена менструация, за стимулиране на секрецията на жлъчката, при подагра и ревматизъм, възпаление на дихателните органи и за вани при трудно заздравяващи рани и абсцеси по кожата.

Външно отварата от корена на девесила се използва за подобряване на растежа на косата и при косопад. Ако леко намачкате прясно листо на растението и го приложите на челото, главоболието намалява, независимо от това, какво е причинило болката.

Ето и една универсална рецепта:

Залейте 1 чаена лъжичка сухи нарязани корени с 1 чаена чаша вряла вода. Оставете да се запарва 20-30 минути. Приемайте по 1 с. л., 3 пъти на ден.

При екзема, псориазис, сърбеж, невродерматит отварата се използва за вани. Препоръчва се да се приема и при импотентност.

А тази рецепта помага при заболявания на сърцето, бъбреците, стомашно-чревния тракт, също и като диуретик, отхрачващо средство, за облекчаване на болката по време на болезнена менструация и възпаление на пикочно-половите органи.

Отвара от плодове и листа: 1 чаена лъжичка суровини, на 1 чаша вряла вода. Приема се по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден.

Отвара от корените: на 30-40 г корени – 1 литър вода. Вари се 5-7 минути (можете предварително да накиснете корените за една нощ). След това прецедете и изпийте количеството до края на деня, разделено на 5 приема.

Противопоказания. Не се препоръчва да се приема от бременни жени, а също така е противопоказана в случай на възпаление на бъбречния паренхим.