август 12, 2020

Млада красавица се скара на възрастни

Рафаел Надал стартира с победа на първия си турнир след Australian Open, където на 29 януари отпадна на четвъртфиналите от Доминик Тийм след четири сета и над 4 часа игра. Испанецът се наложи с 6:3, 6:2 над сънародника си Пабло Андухар в мач от първия кръг в Акапулко. Световният №2, който има две титли от турнира, но преди той да премине на твърди кортове през 2014 г., стигна до успеха за точно 90 минути.

Рафа не игра толкова добре, колкото се очакваше след продължителната почивка, но значително подобри представянето си през втория сет. Във втория кръг 33-годишният Надал ще се изправи срещу 13 години по-младия Миомир Кецманович (Сърбия).

Притежателят на 19 титли от Големия шлем допусна да бъде пробит два пъти от Андухар, но отговори с пет брейка в подаването на съперника. Рафаел Надал пласира 26 уинъра и направи 23 непредизвикани грешки, за да стигне до победата.

 

Искам да задам няколко въпроса на всички онези, които ругаят и отричат социализма.

1. Защо уж много се чакаше за жилища, пък почти всички имаха собствени?

2. Защо уж се чакаше за телевизор и всякаква техника, пък всички имаха, а домовете ни бяха добре обзаведени?

3. Защо уж магазините бяха празни, пък хладилниците бяха пълни, а трапезата на хората – богата, и то с качествена и истинска храна? Даже ни задължаваха постоянно да ходим по банкети, организирани от заводи и предприятия.

4. Защо уж се чакаше много за кола, пък почти всяко семейство имаше, и то нова?

Въобще голяма мъка си беше…

„Мъчеха ни“ още от деца, та всяка година бяхме на летни лагери и екскурзионни летувания, а после пък ни задължаваха всички да ходим на работа и пак всяка година почивка на море и Балкан.

Мъчеха ни и ни задължаваха да се учим и лекуваме безплатно, та и неграмотни не разрешаваха да има. Та лошо живяхме наистина.

Непознато преди 1989 г. беше: да си безработен, да умираш от глад и студ, да си неграмотен, да си загубиш жилището, да си затънал в кредити, да си клошар и бездомник, да се тровиш с имитации на храни.