октомври 19, 2020

Млечна суроватка за увеличаване на добива на краставици и домати

loading...

Подхранването със суроватка е ефективна техника, която опитните градинари активно използват. Това ви позволява да увеличите производителността и да защитите растенията от гъбични заболявания.

Най-често, суроватката се използва за краставиците и доматите, но тя ще бъде полезна за почти всички зеленчуци и дори за овощните дървета. Ще опишем как действа този тор и по какви начини може да се прилага.

Подхранване с млечна суроватка

loading...

Богата на микроелементи, минерали, лактоза, протеини, въглехидрати и витамини, суроватката е страничен продукт при производството на сирене и извара.

Този естествен тор носи безценни ползи за растенията. Съдържащите се в нея цинк, желязо, калций, калий, фосфор и аминокиселини помагат на растенията активно да натрупват зелена маса и да произвеждат качествени плодове.

При напръскване, листата се покриват с тънък филм, който е непроницаема бариера за гъбичките. А вредителите умират от факта, че не могат да смилат лактозата.

За кои растения е подходяща?

Най-често, суроватката се използва за подхранване на краставици и домати. Подходяща е и за тиквички, тикви, лук, репички, ряпа, моркови, цвекло.

Полезна е за ябълковите дървета и цветята в градината. Суроватката е ефективна срещу фитофтора и брашнеста мана.

Как се приготвя?

За коренова обработка, разредете суроватката във вода със стайна температура в съотношение 1 към 10. Полейте кореновата система с този разтвор в радиус 50 см от стъблата на растенията.

За пръскане на листата, разредете в съотношение 3 към 1. Добавете няколко супени лъжици течен сапун.

Използвайте само прясно приготвен продукт. Ако млечните гъби започнат да ферментират, може да се появи нежелана патогенна микрофлора, която е вредна за растенията.

Кога се прилага?

Краставиците се подхранват след появата на първите листа през 1-2 седмици.

Доматите, подобно на краставиците, се обработват 7 дни след пресаждане. И след това веднъж седмично през целия вегетационен период. Последното подхранване се извършва няколко дни преди прибирането на реколтата.

loading...