октомври 18, 2020

loading...

Президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов и бившия премиер Иван Костов вероятно са прикрили обемист сигнал за корупция с доказателствен материал, предоставени през 1997 г. от професор Стив Ханке.

Подобно внушение направи в интервю по Би Ти Ви световно известния финансов анализатор, който отговаряше за въвеждането на Валутния борд в България и наблюдаваше приватизацията на големи родни предприятия.

„Много съм наясно с темата за корупция в България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента на България Петър Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията. Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства”, започна със спомена си Стив Ханке. След което допълни: „Един ден се видяхме с Петър Стоянов. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“. Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?

Стив Ханке си отмъсти на Костов, който преди дни се усъмни в качествата му на финансов анализатор

loading...

Показах му куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

На въпроса на интервюиращия Светослав Иванов какво се е случило след това, Стив Ханке отвърна: „Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата.”

източник: lupa.bg

loading...