ноември 28, 2020

Ползи от жълтъка за правилната работа на щитовидната жлеза

loading...

Ползи от жълтъка за здравето на щитовидната жлеза

Консумацията на яйца е един от най-лесните начини за подобряване здравето на щитовидната жлеза.

Тази жлеза е отговорна за състоянието на нервната система и психиката, сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, репродуктивната система и опорно-двигателния апарат. Ако щитовидната жлеза не работи добре, започват сериозни здравословни проблеми. Най-често засегнати са жените след 40 годишна възраст.

loading...

Двата основни хормона на щитовидната жлеза, трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4), са съставени от тирозин и йод. Т3 е биологично активен хормон, докато Т4 остава неактивен, докато не се превърне в Т3.

Щитовидната жлеза произвежда друг хормон – калцитонин, който поддържа нормалните нива на калций, активира минералния метаболизъм, поддържа целостта на костните тъкани и ускорява тяхната регенерация. Ако концентрацията на този хормон в кръвта е по-висока от допустимата, това показва проблеми на щитовидната жлеза, белите дробове, простатата, гърдата, анемия и хиперплазия.

Ранните симптоми при заболяване на щитовидната жлеза са почти невидими, така че диагнозата на първия етап е невъзможна. Ето защо, е важно да се погрижите предварително за здравето на щитовидната жлеза, като изберете оптимална диета.

Ползи от жълтъка за щитовидната жлеза
Както всеки друг орган в нашето тяло, щитовидната жлеза зависи от редовното снабдяване с хранителни вещества, от които тя се нуждае, за да функционира правилно. Жълтъкът е добър източник на трите най-важни хранителни вещества за щитовидната жлеза.

Тирозин
Това е аминокиселина, която се абсорбира от протеиновите храни и се произвежда в организма от друга аминокиселина, фенилаланин. Тирозинът е формула за добро настроение, премахва безпокойството и страха и помага в борбата със стреса. Две пилешки яйца съдържат 0,5 г. тирозин и 0,7 г. фенилаланин.

Йод
Недостигът на йод остава една от основните причини за нарушено мозъчно развитие при децата. Всеки от нас трябва да получава достатъчно количество йод през целия си живот, за да може щитовидната жлеза да произвежда хормони. Един жълтък осигурява на организма 8% от дневната норма йод.

Селен
Около 90% от хормоните, отделяни от щитовидната жлеза, се състоят от Т4, който се превръща в активния хормон Т3. Това се дължи на ензимите, зависими от селена. В същото време селенът може както да активира хормона в Т3, така и да го деактивира обратно към Т4. Ето защо селенът е толкова важен за регулирането на хормоните на щитовидната жлеза. Едно яйце ще осигури на тялото ви 16 микрограма селен, което е 29% от препоръчителната дневна доза.

Както знаете, стресът кара щитовидната жлеза да работи неправилно. Лечението с яйца е необичаен, но ефективен начин за преодоляване на неразположенията.

Имайте предвид също, че този орган е в сложна връзка с други жлези и биохимични процеси. Неравновесието във всяка част на системата може да засегне цялата система. Следователно лечението трябва да се адаптира към конкретна причина.

Ако щитовидната жлеза не работи правилно, приемането на йод или други хранителни вещества може да не помогне изобщо или дори да изостри проблема. Говорете с вашия ендокринолог, за да получите правилната диагноза, преди да се лекувате с храна или добавки.

Сподели и Харесай:

loading...