август 13, 2020

Радев: Каквито и рокади да правят, няма смисъл. Няма правителство без народ, докато народът може и без кабинет

Главният прокурор избра да брани олигархията, вместо да разкрие злоупотребите й.

Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев.

„Никакви прегрупирания в кабинета не могат да спасят държавността“, подчерта президентът Румен Радев.

„Младите хора ни върнаха надеждата, защото вече не търпят мизерията и корупцията. Те искат да изгонят мафията от властта и прокуратурата. Няма никакъв смисъл кабинетът да се хвали и да се инати сам пред огледалото“, каза той.

Обявените оставки са прегрупиране, смята той. Радев е категоричен, че само оставки на правителството и главния прокурор Гешев ще намалят напрежението.

Служебният ми кабинет бил нареден от Шиши? Аз не познавам този Шиши, друг е имал вземане-даване с цения този кръг, подчертава държавният глава.

Според Румен Радев страхът от възмездието и пресичането на изборните манипулации е напълно разбираем. „Той обаче е безвъзвратно закъснял, защото българите вече са на улицата“, посочи Радев.

„Има народи без правителства, но няма правителство без народ. Естественият изход е оставка – никакви прегрупирания вътре в кабинета не мога да спрат тази оставка“, категоричен бе той.

И допълни: „Докато чекмеджетата са пълни с пари и пистолети и се пушат пури по късни доби, никакви прегрупирания няма да помогнат“.

В отговор на въпрос дали ще присъства на протеста в Пловдив тази вечер, президентът Радев отговори, че няма да може, защото след Пловдив заминава за Бургас. Но призова протестиращите да продължават с демонстрациите. „Тва е единственият начин да си върнем достойнството, трябва да живеем със самочувствието на европейци“, каза президентът.

Запитан дали е готов евентуално да състави служебен кабинет, Румен Радев отговори: „Засега не коментирам, аз на всичко съм готов“.

„Трябва да живеем със самочувствието на европейци. Не може достойни европейски граждани да търпят такова управление. Процесът е тръгнал и искат, не искат, ще стигнем до там. Не зависи от ГЕРБ дали ще има служебно правителство. Аз съм готов с всичко“, каза Радев.

Радев пристигна преди минути в Пловдив. Той бе посрещнат на Главната от пловдивчани, сред които и членове на ГЕРБ, със скандирания „Оставка” и плакати. В същото време с Радев пристигнаха и негови поддръжници, които влязоха в пререкания с протестиращи.

Една от жените, подкрепящи президента скъса един от плакатите, пропагандиращи оставката на Радев. Друга пък показа портфейла си, питайки протестиращите, дали е „платена”.

Президентът Румен Радев се снима с негови поддръжници, но не отвърна на скандаиранията на хората с плакати срещу него.