август 13, 2020

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин не е обсъждал с премиера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) освобождаването на Васил Божков, който бе задържан по искане на София. Това съобщи пред ТАСС прессаташето на СВР Сергей Иванов.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11-12 февруари. „Директорът на Службата за външно разузнаване наистина проведе много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, но разговорът засягаше предимно международни проблеми в областта на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви Сергей Иванов.

Той поясни, че световните информационни агенции са подхванали слуха, че на въпросната среща Наришкин е поискал от ОАЕ да освободи българския бизнесмен Васил Божков, който бе задържан по искане на София.

„Партенката пусна не някой друг, а заместник-председателят на Народното събрание на България Валери Симеонов. Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на компетентността му, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач. Изглежда изострянето (на състоянието на Симеонов – бел.ред) се случва по-рано от сезона“, заключи Иванов.

В оригиналния руски текст за думата партенка е употребен изразът “информационная утка”, което в буквален превод означава “информационна патица/мисирка”. По-широкото значение на израза означава и фейк нюз, и пускане на стръв. Не ясно дали руското външно разузнаване, което е едно от най-информираните в света, в случая не прави препратка и към изявлението на премиера Бойко Борисов, който нарече “мисирки” репортерите, които тичали след него и задавали въпроси един през друг.