Общество

Отново напрежение и обстрел с шокови и газови гранати по границата между Турция и Гърция в района на Пазаркуле-Кастаниес. Репортерът на БНТ Иво Никодимов, който е на турско-гръцката граница заяви, че малко след 8 часа тази сутрин напрежението заради бежанците е ескалирало.

Военно положение на гръцко-турската граница заради бежанците „Сутринта всичко бе спокойно, но изведнъж малко след 8 часа се чу пукот на оръжия“, сподели той. От информацията стана ясно, че турските власти са използвали противошокови гранати.

По непотвърдена информация дори са използвани химически гранати. Гръцката армия пое контролa по цялата граница в Турция в областта Еврос. Засилващият се мигрантски натиск предизвика въвеждането на най-високо ниво мерки за сигурност в областта.

Започна и надграждане на граничната ограда с бодлива тел. Съобщава се, че само за денонoщие опитите за незаконно преминаване на браздата са се увеличили повече от два пъти. Екипи на армията и полицията патрулират по всички крайгранични пътища.

Фронтекс засили патрулите между турското крайбрежие и гръцките острови в Егейско море. Пред камерите на БНТ военните задържаха четирима афганистанци. Те са преминали в Гърция през река Марица. При друга гранична проверка са заловени трима афганистанци и двама мароканци.