август 13, 2020

С часове се молих на полицаите да извикат лекар! Момиче беше унижавано на протеста… – КРИМИНАЛНО

Евгени Марчев, студентът от Хага, който беше настанен с комоцио в „Пирогов“, след полицейски побой твърди, че с часове е молил в районното да му извикат лекар. „Боляха ме гърдите, едва дишах, полицаите ми казаха, че нищо ми няма“, заяви Марчев пред Цветанка Ризова в ефира на Би Ти Ви. Младежът разказа подробно своята версия за мелето на жълтите павета.

„Хващат ме за ръката и ме издърпват назад. При издърпването един от полицаите ме хваща за гърба и ме хвърля назад, падам настрани. И един от полицаите, той не беше с маска, почна да ми нанася удари в брадата, два-три удара. При втория, третия удар започнах да усещам, че припадам. Бях проснат“, разказа той и допълни: „Проснати по този начин с лицето към земята като най-големите наркобарони, задържани в Европа. И точно в този момент усетих какво е да загубиш чувството си на свобода, на гражданска инициатива.

„Когато някой дойде при теб, без никаква причина и те задържи, ти усещаш, че си никой в тази държава, абсолютно никой“, заяви Евгени Мирчев. Студентът каза още, че няма никакво намерение да поставя всички полицаи под един знаменател. И помоли участниците в протеста да не провокират органите на реда, които не са им врагове.

„Полицаите не бият от вчера или от миналата седмица. Не се е случило нищо, което не съм очаквал“, примирено каза още младежът.

„Когато ни сложиха белезниците дойде и второто нареждане – вече с белезници не може да ни бият. Тук вече дойде по-тежкият момент. Беше много по-страшно и не беше извършено точно към мен. Най-ужасният момент беше, когато при нас дойде единственото задържано момиче. Тя беше влачена за косата по брутален начин. Тогава извадиха личните си телефони. Момичето беше с разголена гръд от самото влачене. Полицай започна да я гали по косата и да я снима. Тя го молеше да спре, а той не спря. Тя беше унижена и полицаите я снимаха. Това е огромно унижение“, заяви Марчев.

Той призова хората към мирни протести и по никакъв начин да не предизвикват агресия у полицаите. „В районното управление полицаите ги беше яд на техните колеги. Затова искам да кажа, че не всички полицаи са еднакви“, уточни студентът. В „Пирогов“ на Евгени Марчев не са му били сложени белезници, но друго момче е било с белезници на ръцете и краката три дни. По думите му – като най-големия престъпник.

„Не съм обиден, не съм и ядосан на тези полицаи. По никакъв начин не съм учуден от случилото се. Ако нещо не се промени в тази държава, ако не се направи реформа, тези неща ще продължат да се случват“, смята студентът