Главни Политика

Легендата на БНТ Ласка Минчева се бори за живота си, получила е тежък инсулт

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Популярната навремето тв режисьорка Ласка Минчева се бори за живота си от 6 месеца насам, доверяват нейни близки. През последните дни на миналото лято легендата на БНТ получила инсулт, който я пратил в бургаската болница, пише вестник „Ретро“.

Първоначално била стабилизирана, но се оказало, че мозъчният удар е нанесъл трайни щети, от които не е ясно дали Ласка ще успее да се възстанови напълно някога. Своя 78-и рожден ден на 12 януари режисьорката, създала обичаните от всички зрители новогодишни тв програми на БНТ, „Мелодия на годината“ и „Златният Орфей“, ще посрещне прикована на леглото. Към момента Минчева е все още неподвижна, защото инсултът е засегнал лявата страна на тялото й, която била напълно парализирана. Благодарение на загрижени за нея хора, които с лични средства я подпомагали, и тези, набрани по дарителската й сметка, Ласка била посещавана по няколко пъти в седмицата от рехабилитатор. Едва преди дни за пръв път успяла леко да раздвижи дясната си ръка и крака си.

Освен мъките около инсулта от години режисьорката е почти напълно незряща. Ослепяването й се дължи на прогресивния диабет, който развила, както и на дългогодишна работа с пушеци покрай новогодишните и развлекателните тв програми и ослепителните прожектори в тв студиата. Така неусетно Ласка загубила над 90% от зрението си. Ангажирана с нейното състояние е най-вече една от общинските съветнички в Поморие – Ива Кусева. Дамата се занимава и с даренията, които постъпват по сметката на Минчева. Припомняме, че дарителската кампания всъщност започна в подкрепа на нейната дъщеря Вихра, която обаче издъхна през август 2018 година.

Единствената наследничка на Ласка Минчева страдаше от рак на белия дроб в напреднал стадий. Метастази имаше и в черния дроб, както и в целия гръден кош. Малко преди да почине, получи и внезапен инсулт, след който даже не можеше да се храни сама и приемаше храната със сламка. В последните години от живота си Вихра беше безработна и нямаше на кого да разчита освен на майка си. До последно Ласка таеше надежда, че детето й ще се оправи и беше намерила клиника в Куба, където лекарите даваха добри прогнози и смятаха, че ще успеят да овладеят болестта на Вихра.

Лечението там щеше да струва по около 3000 месечно и затова редица бивши колеги на тв деятелката, както и много родни интелектуалци публикуваха апели за помощ в социалната мрежа „Фейсбук“, пускайки дарителската сметка на Вихра. Само седмицата по-късно, след като кампанията започна да набира скорост, Ласка погреба единствената си дъщеря, плод на любовта й с балетист, за когото Минчева се омъжва веднага след като завършва висшето си образование в Румъния. Бракът им обаче бързо приключва.

Сега Ласка няма на кого да разчита освен на многобройните си познати, признали таланта й. Въпреки че се нуждае от денонощни санитарни и медицински грижи, не е загубила желанието си за живот, казват хората, които намират време да я посещават. Дарителската сметка на режисьорката е:

ДСК – Ласка Минчева
IBAN: BG56STSA93000001583965
BIC: STSABGSF

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано

Интересна Реклама