Главни Новини

Масов гроб! Кой изхвърли тонове мъртви норки до Твърдица?

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Все още не е ясно кой е изхвърлил тонове мъртви норки на нерегламентирано място в рудници до твърдишкото село Боров дол. Шести ден информацията по случая е ограничена. Кметът на Твърдица каза за Би Ти Ви, че става дума за над 40 камиона, които са извозили животинските отпадъци. Приблизително това са около 140 тона, пише лупа.

Тези цифри бяха опровергани от прокуратурата в града, но те не излязоха с официална информация за количеството. По случая се води разследване.

Според запознати става въпрос за тонове пилешка карантия и трупове на норки, загробени незаконно в открит рудник, даден на концесия на частно дружество, в непосредствена близост до селото. Очевидци разказаха пред БНТ, че тирове извозвали отпадъците късно през нощта, след това ги заравяли на дълбоко на различни места в гората.

Изпълнителният директор на фирмата концесионер е казал пред разследващите, че не знае нищо.

 

Мястото е обработено и дезинфекцирано. Днес „Басейнова дирекция“ ще вземе проби от водата в реките.

Същевременно Явор Гечев от Фондация „Четири лапи” заяви пред Би Ти Ви, че тези норки не са загробени сега, защото сезонът за дране на животното е през зимата. „Тези трупове са в кариерата поне от няколко месеца, трупната маса е била много повече, отколкото е отчела местната власт. За да се случи това, някой не си е свършил работата, някой контролен орган е проспал случая”, каза Гечев и допълни, че БАБХ са отговорната институция, която трябва да осъществява контрол.

По думите на Гечев, у нас има две регистрирани ферми за норки. Според него и двете работят в нарушение. „Едната ферма е доста малка, тази в с. Маджерито има капацитета за производство
на толкова кожи от норки. Тя е собственост на един доста крупен бизнесмен – с интереси в птицевъдството, който е в топли взаимоотношения с Министерство на земеделието и храните”, посочи Гечев и намекна за умишлено потулване на случая.

 

Представителят на Фондация „Четири лапи“ допълни, че престъплението не може да се извърши без знанието на концесионера на рудника, защото има опит за прикриване на следите. Той заяви, че документално може да се проследи случаят.

Петя Алтимирска от Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи заяви, че подобно загробване може да доведе до екокатастрофа, защото норките пренасят редица заразни заболявания.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано

Интересна Реклама