Главни Свят

Руски учени: Топенето на ледовете ще събуди древни болести! Очакват ни чума и холера!

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

Руското външно министерство планира да информира страните, влизащи в Арктическия съвет, за “възможните причини за избухването на сибирска язва” на полуостров Ямал. Проблемът ще бъде обсъден в работната група на Арктическия съвет през октомври.

Какви “спящи” древни бактерии ще се събудят вследствие на затоплянето на климата?

Руски учени, които са анализирали причините за избухването на болестта, клонят най-вече към една версия: целият проблем идва от затоплянето на климата. Какви други бактерии, “спящи” в продължение на хиляди години в дълбоко замръзналата земя, може да се размразят и утаят на повърхността на земята?

“Съгласна съм, че затоплянето е причина за избухването на сибирската язва“ – казва старши научният сътрудник от Института по география на Руската академия на науките (РАН), глациологът (от латински “гляцио” – ледник) Мария Ананичева. – Най-забележимите промени в климата се случват в зоната на Арктика. Постоянно се утаяват някакви опасности. Това ще продължи. Моите колеги са били на полуостров Таймир. Докато се носели с лодка надолу по реката, видели размразен мамут. Там има много такива. Хората и животните са били погребвани на плитко. Всичко е било дълбоко замръзнало – разбираемо е. Там може да се крият различни вируси.”

Така например според Мария Ананичева могат да се “размразят” чума и холера, както и всички стари вируси, които вече сме победили там, където земята не е скована от ледове.

“Вирусите живеят в дълбоко замръзналата земя в продължение на векове. Ако човек е бил погребан с дадена болест – ще има разпространение на заразата”, добавя тя.

Болести на мамутите

“Възможно е също така да пропълзят и неизследвани, древни болести, от които са боледували например мамутите – продължава Мария Ананичева. – Ние не знаем от какво са измрели те и до ден-днешен.“

По-рано заместник-директорът по научната работа в Института по биологични проблеми на сибирския клон на РАН Борис Кершенголц отбелязва, че учените наскоро са открили бактерии, живеещи върху останките на мамути, които са престояли в дълбоко замръзналата земя в продължение на около 20 хиляди години. Според него през това време околната среда се е променила много и как ще се държат бактериите в сегашните условия никой не знае.

Бактерии на младостта

В същото време учените предполагат, че бактериите, които живеят върху останките на мамути, може да притежават наистина невероятни възможности.

Така през 2013 г. са открити останки от женски мамут на остров Малък Ляховски от Новосибирския архипелаг в Лаптево море. Животното е починало преди около 43 хиляди години. В същото време то изглеждало така, сякаш доскоро е пасяло на поляната. Козината му е съхранена, в тъканните срезове се виждат кръвоносните съдове, мастната тъкан и мускулите. Запазена е дори кръвта с червените и белите кръвни клетки и хемоглобинът. Една от теориите е, че за да се запази трупът на мамута в толкова добро състояние, са помогнали карнобактериите, които живеят в замръзналата земя.

Учените се надяват да намерят в замръзналата почва микроорганизми, които да помагат на хората да се запазят по-дълго време в добра физическа форма и да забавят стареенето.

Един от претендентите за титлата “еликсир на дълголетието” е щамът Bacillus SP, който беше открит от учени в замразените отлагания в Мамутовата гора в Якутия. С този щам учените са инжектирали лабораторни мишки. Според изследването, което е публикувано в научното списание “Успехи в геронтологията”, при мишките, инжектирани с бактериите, минималната продължителност на живота се е увеличила на 897 дни, а мишките в контролната група, които не са били инжектирани с бактерията – са живели 836 дни.

“Масата на тялото на опитната група е била по-висока, отколкото в контролната група два месеца след инжектирането на културата – показва проучването. Мускулната сила при опитните животни се увеличава (с около 60%) в сравнение с контролната група.”

Освен това мишките, инжектирани с бактерията, по-добре се ориентирали в пространството и се движели повече.

Учените предполагат, че хората, които живеят в Северния полярен кръг, може непрекъснато да приемат бактериите с храната и водата. Може би затова сред местните жители има много старци, които са на повече от 90 години.

Неизвестни на науката гости от миналото

Във вечно замръзналите земи има много бактерии, които все още не са проучени. Учените редовно ги събират и ги изпращат в лабораторията за изследване. Така например наскоро група от специалисти от Московския държавен университет и от тюменските висши училища са събрали “монолити от замразени скали в Якутия”.

“Най-големите микроорганизми са представени от клетки с кръгла и яйцевидна форма с размери от 5 до 10 мкм – се казва в изследването, публикувано в научното списание “Криосфера на земята”. В слоевете лед също са открити микроорганизми във формата на пръчици със заоблени краища…”

Площта на дълбоко замръзналата земя е много голяма – само в Руската федерация заема около 65%.

Според Междуправителствената група по изменение на климата в момента средната температура на Земята се повишава средно с 0,2 градуса на десетилетие. До края на 21-ви век температурата на Земята може да нарасне с 1,8-4,6 градуса. До 2050 г. топенето на вечните ледове ще се отрази на целия руски Север.

Много е вероятно размразяването на вечно скованите досега от леда земи да доведат до пренастройване на имунната система на човека.

Какво заболяване е антраксът (сибирска язва) – наречен „спящата смърт“?

Сибирската язва има две форми: кожна и чревна.

Човек може да се зарази с кожната форма при контакт със заразено месо. А ако консумира месо от заразено животно – може да се инфектира с чревната форма, която е много по-опасна.

n При кожната форма след инкубационен период от 3-14 дни, върху кожата се появява малка червена точка като от ухапване от насекомо. След това тя се превръща в пъпка, мехур и цирей. Обривите са няколко и много сърбят. Появяват се треска и студени тръпки.

n Чревният антракс започва с остра болка в областта на корема. След това пациентът започва да повръща кръв, появява се и кървава диария. Проблемът идва от това, че в червата и в стомаха също се образуват фурункули. При белодробната форма те се образуват в органите на дишане. Това провокира кашлица с кървави храчки, задух и болка в гърдите.

Aнтраксът се лекува с антибиотици. При кожната форма се слагат стерилни превръзки. След няколко години човек може да се зарази отново с болестта.

Ако антраксът не се лекува, при кожната форма смъртността е 10-20%, докато при чревната – около 50%.

Не може да се каже, че преди епидемията в Ямал сибирската язва е била “заспала” в Русия. Отделни случаи на заразяване се регистрират всяка година, но не са имали толкова масов характер.

В края на юли стана известно, че в Ямал от антракс масово са се разболели елените. Повече от сто местни жители са били хоспитализирани. При 24 човека от тях диагнозата антракс е потвърдена. Възрастна жена с внука си са починали от болестта.

Много от заразените са консумирали еленско месо. Децата, както се разбра по-късно, със зъби са издърпвали жилите от убитите елени, за да си направят от тях ленти (това е национална традиция).

А мъжете от своя страна продават рогата на убитите елени на търговци за производството на различни сувенири. Къде ли ще е следващият удар на антракса тогава?

loading...

Харесайте ни във Фейсбук

Препоръчано