Главни Свят

Сюлеймани планирал терористична атака и в България, искал да ни избие

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

Сензационна новина публикува сръбското издание на BBС, цитирайки внесената в Сената на САЩ на 9 януари проекторезолюция под №466. Според нея убитият ирански генерал Касем Сюлеймани е планирал терористична атака и в България.

Документът е входиран, „за да се отдаде почит на членовете на американските въоръжени сили и разузнаването, които изпълниха мисията, при която бе убит Касем Сюлеймани, както и за други цели“.

В резолюцията се твърди, че ген. Сюлеймани е „мозъкът“ за терористичните атаки в Ирак и Афганистан, „при които стотици американски граждани загубиха живота си“.

Ето какво пише още в документа:

„Касем Солеймани е планирал или подкрепял редица терористични атаки срещу САЩ и нейните съюзници, включително заговора през 2011 г. за убийството на саудитския посланик в САЩ Адел ал Джубер… и атаката срещу американското посолство в Багдад на 31 декември 2019 г. Освен това той е планирал атаки в Германия, Босна, България, Кения, Бахрейн, Турция и другаде“.

Припомняме, иранският генерал бе убит от американските военни в Ирак чрез нападение с дрон на 3 януари. В заключението на документа се посочва, че „борбата срещу Иранската републиканска гвардия, нейните сили „Ал Кудс“ (оглавявани от Сюлеймани), и всички организации, свързани с тях, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ, ще продължи“.

Сръбският клон на ВВС разказва, че убитият генерал е бил в Босна и Херцеговина по време на войната със Сърбия, пише bg-voice.com. ВВС коментира още, че Сюлеймани е отговорен за атентата на бургаското летище „Сарафово“, когато атентатор самоубиец нападна автобус с израелски туристи, току-що кацнали за почивка в България.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук

Препоръчано